Onze tips voor een geslaagde vakantie

Op Walcheren is veel te doen en te zien, bij elk soort weer en voor elk soort gezelschap. Hierbij onze tips, per categorie samengevat in een Top 3.

De beste stranden

 1. Dishoek
  Ons eigen strand is toch echt de beste plek voor een stranddag op Walcheren. Niet te druk en goed op de zon gelegen. Leuk om de schepen voorbij te zien varen.
 2. Oranjezon
  Tussen Oostkapelle en Vrouwenpolder. Uitgestrekt en leeg, prachtig voor een haast eindeloze strandwandeling. Grotendeels zonder paalhoofden.
 3. Badstrand Westkapelle
  Intiem strand met een begin en een eind, met bovendien een erg leuk, kleurrijk strandpaviljoen: Bombaai.

Duinwandeling

  1. Dishoek
   Het mooiste duinpad begint aan het eind van de Strandweg. Eerst loop je door een weids duinlandschap. Als je boven bent ga je linksaf en volg je het pad over de duintoppen richting Vlissingen.
  2. Valkenisse
   Net zo mooi (maar iets korter) is het duinpad tussen Valkenisse en Zoutelande. Je passeert het hoogste duin van Zeeland, waar soms parasailers opstijgen en landen.
  3. Domburg
   Van de buitenplaats Westhove of Berkenbosch kun je door een mooi duingebied naar Domburg wandelen. Je ziet dan de bekende watertoren van Domburg tevoorschijn komen.

  Op pad met de hond

  1. Berkenbosch
   Het strand Berkenbosch bij Oostkapelle staat bekend als echt hondenstrand. Officieel moet de hond ook hier overdag aangelijnd zijn, maar niemand trekt zich daar iets van aan en dat vindt ook niemand een probleem.
  2. Natuurgebied bij Dishoek
   Langs Dishoek loopt een parkachtig natuurgebied waar de hond officieel los mag lopen. Het begint bij de Strandweg, daar waar je het fietspad kruist.
  3. Overvaren naar Breskens
   Een dagje naar de overkant? Op de veerboot van Vlissingen naar Breskens mag de hond gewoon mee. Wel aangelijnd natuurlijk. Sowieso een leuk uitje, ook voor kinderen.

  Stedentrips

  1. Vlissingen
   Lange boulevard met skyline. Aan het eind van de boulevard vind je het Keizersbolwerk met de kazematten en de loodsensteiger, een unieke plek. Rond de Sint Jacobskerk zijn mooie oude straatjes.
  2. Middelburg
   Zonder twijfel de mooiste stad van Zeeland, waar je goed kunt winkelen. Bekijk het stadhuis en het Abdijplein. En een verborgen parel: de Kuiperspoort.
  3. Veere
   Piepklein maar zo mooi en gezellig. Tip: parkeer gratis in het bos langs de Polredijk net voorbij Veere en loop langs het water en door de oude verdedigingstunnel de Stenen Beer naar het stadje.

  Badplaatsen

  1. Domburg
   Veruit de gezelligste en mooiste badplaats van Walcheren. Volop terrasjes en winkels (ook open op zon- en feestdagen) en historische gebouwen boven op de duinen. Mooi uitzicht vanaf de Hoge Hil.
  2. Dishoek
   Heel klein, maar het centrale plein is erg gezellig en telt drie restaurants waar je prima kunt eten.
  3. Zoutelande
   Dankzij BLØF tegenwoordig bekender dan Domburg, maar in onze ogen minder leuk. Toch in de top 3, want het is een echte badplaats pal aan zee.

  Goed uit eten

  1. Hof aan Zee
   Aan het einde van de Strandweg eet je echt op niveau. New Nordic Cuisine in een historische Scandinavische noodboerderij van vlak na de Tweede Wereldoorlog.
  2. Visamy
   Voor de beste verse vis ga je naar viswinkel en -restaurant Visamy in Vlissingen. Verwacht geen luxe, je krijgt wel de beste kibbeling, zalm of oesters.
  3. La Piccola Italia
   Voor een uitstekende pizza ga je naar deze pizzeria aan het Damplein in Middelburg. Je kunt er leuk in de achtertuin zitten naast de gigantische, eeuwenoude 'VOC-boom'.

  Favoriete ijssalons

  1. Fresco
   Wat ons betreft het lekkerste ijs van Walcheren, heel licht en fris van smaak.
  2. De Blauwe Schuit
   Uitstekend ijs in ons eigen Dishoek, ideaal te combineren met een strand- of duinwandeling vanuit De Duinkam. Open tot 21 uur en met mooi weer nog langer.
  3. 'n Ice
   Dé ijssalon van Zoutelande, met overdonderend veel smaken.

  Pretparken

  1. Neeltje Jans
   Hier kun je de watersnoodramp beleven en de Oosterscheldekering van binnen bekijken, maar er zijn ook shows van zeeleeuwen en zeehonden, een waterspeeltuin en een hoge waterglijbaan waar je in een bootje vanaf kunt.
  2. Vrijetijdspark ZEP
   Net buiten Middelburg vind je glowgolf, hyperbowling en Prison Island. Erg leuk is ook Mini Mundi, een soort Madurodam van Walcheren. Er zit ook een pretpark en binnenspeeltuin bij.
  3. Tropical Zoo
   Bij Berkenhof Tropical Zoo in Kwadendamme ben je een hele dag zoet. Er is een tropische tuin met vogels, vlinders en kikkers. Ook is er een dino-expo. Verder veel waterspeelgelegenheid (binnen en buiten), dus zwemkleding mee!

  Leuk voor kinderen

  1. Hof Poppendamme
   Een grote boerderij in het gehucht Poppendamme die is omgebouwd tot restaurant en speelgelegenheid. Leuk met zowel mooi als slecht weer.
  2. De Jonge Johannes
   Naast de gelijknamige molen bij Serooskerke vind je een restaurant met een fantastische speeltuin (alleen buiten), met veel zand en een skelterbaan.
  3. Five Star Farm
   Op deze speelboerderij in Kamperland kun je binnen en buiten spelen. Ze hebben ook pony's en poezen. Wel even online reserveren. Andere binnenspeeltuinen zijn die van strandcamping Valkenisse, Bambini in Vlissingen (een voormalig zwembad, je herkent de vorm nog) en Zwierelantijn in Aagtekerke.

  Leuke musea

  1. Chocolademuseum
   In Middelburg vind je Sjakie's Chocolademuseum. Eigenlijk is het een proeverij: je krijgt een doos met tientallen stukjes chocolade die je tijdens de route door het prachtige pand kunt proeven.
  2. Panorama Walcheren
   Tien gigantische panorama-schilderijen van herkenbare plekken op Walcheren, ook van het strand van Dishoek. Leuk om te zien! Panorama Walcheren zoekt voor 2023 een nieuwe locatie, dus die is nu nog onbekend.
  3. MuZEEum
   Het Zeeuws Maritiem MuZEEum in Vlissingen biedt van alles wat. Natuurlijk veel scheepvaarthistorie, maar ook een kapla-bouwtafel voor kinderen en een spannende zolderverdieping. Die heeft een klein torenkamertje met leuk uitzicht.

  Met slecht weer

  1. Zwembad De Parel
   Tropisch zwemparadijs in Domburg met binnenbad, buitenbad, peuterbad, superglijbaan, pelikaanduik, snelstromende rivier en sauna's.
  2. Bowlen
   Je kunt een bowlingbaan huren bij De Kruitmolen in Middelburg. Wil je het wat moderner, dan kun je naar de Hyperbowling in vrijetijdspark ZEP.
  3. Bioscoop
   Bekende, commerciële films kun je zien in CineCity, de moderne, grote bioscoop in Vlissingen. In Middelburg heb je de Cinema, waar kwaliteitsfilms voor een kleiner publiek draaien.

  Torens beklimmen

  1. Grote Kerk in Veere
   Imposante kerk, tegenwoordig een Experience met tentoonstellingen en allerlei activiteiten. Ook leuk voor kinderen. Vanaf de toren kijk je uit over het prachtige Veere.
  2. Vuurturen 't Hoge Licht
   De grote vuurtoren in Westkapelle is ooit gebouwd als kerktoren. Bovenop kijk je uit over heel Walcheren. De kleine vuurtoren op de zeedijk kun je ook beklimmen, maar qua uitzicht heb je daar minder aan.
  3. Lange Jan
   De kerktoren in Middelburg is sierlijk en je kunt 'm beklimmen. Boven kijk je wel door ramen naar buiten.

  Helemaal gratis

  1. Bunkers
   Als je vanuit Duinzicht naar het begin van de Strandweg loopt, vind je twee oude bunkers (deze en deze) die je gratis kunt beklimmen en van binnen kunt bekijken.
  2. Bloemenvelden
   In de driehoek Zoutelande-Westkapelle-Aagtekerke staan midden in de zomer grote bloemenvelden in bloei, in alle kleuren. Prachtig om langs de fietsen.
  3. Trekpontje
   Op de vestingwallen van Veere heb je twee trekpontjes: de Veerse Veste en langs de Kreekweg. Ook de tunnel De Stenen Beer bij het bastion is erg leuk om te bekijken.

  Dieren kijken

  1. Reptielenzoo Iguana
   Bijna onherkenbaar zit achter de gevel een enorm complex waar je uiteenlopende reptielen, amfibieën en geleedpotigen kunt bekijken. Zoals een Galapagos reuzenschildpad, een boa constrictor en een Mexicaanse roodknievogelspin.
  2. Kaasboederij Mariekerke
   Kinderen kunnen hier volop spelen en dieren zien: koeien natuurlijk, maar ook konijnen, geiten, poezen, honden en Schotse Hooglanders. Kaasboerderij Schellach is wat professioneler, daar kun je zien hoe de koeien machinaal gemolken worden.
  3. Imkerij Poppendamme
   Naast speelboerderij Hof Poppendamme vind je een imkerij. Achter glas kun je de bijen aan het werk zien. Natuurlijk kun je er ook honing kopen.

  Echt bijzonder

  1. Ringrijden
   In de zomer wordt er elke zaterdag (en soms ook op een andere dag) wel ergens een wedstrijd ringrijden gehouden. Op een galopperend, ongezadeld paard proberen de ruiters met een lans de ring te steken. Zeeuwser bestaat niet.
  2. Middellandse Zeetuin Uilenbroek
   In Buttinge is deze prachtige tuin in de sfeer van 1001 nacht, met allerlei oriëntaalse gebouwen. In de zomer elk laatste weekend van de maand te bezichtigen.
  3. Museumschip Mercuur
   Terwijl vrijwilligers nog bezig zijn dit oude marineschip te restaureren, kun je het gewoon bezichtigen. Bekijk de eetzaal, de stuurhut, de kamer van de kapitein en alle oude radio-apparatuur.