Op Walcheren hoef je je nooit te vervelen. Het strand is bijna altijd mooi, of het nou stralend weer is of stormt. En er zijn in de omgeving volop plekken om te wandelen, fietsen, winkelen, uitgaan, ontspannen, ontdekken en spelen. Geen enkele lijst is volledig, maar hier volgen onze tips.

Middelburg is de trotse hoofdstad van Zeeland, met zijn eeuwenoude abdij, het schitterende stadhuis en verschillende musea (zoals het Zeeuws Museum). Het is heerlijk slenteren door de kronkelige straatjes en langs de historische haven. Je kunt er goed winkelen en er zijn veel terrasjes. De Lange Jan kun je beklimmen, maar je hebt alleen uitzicht van achter glas. IJssalon Fresco aan de Langeviele verkoopt heerlijk licht Italiaans ijs, wat ons betreft het beste ijs van Walcheren.

Aan de rand van de stad vind je vrijetijdspark ZEP, met onder meer glowgolf, hyperbowling en Prison Island. Erg leuk is ook Mini Mundi, een soort Madurodam van Walcheren. Er zit ook een pretpark en binnenspeeltuin bij. Bowlen kan trouwens ook bij De Kruitmolen in Middelburg.

Als je Middelburg vergelijkt met Amsterdam, dan kun je Vlissingen vergelijken met Rotterdam. Vlissingen is een havenstad met een skyline, een stad van zeelui en harde werkers. Zijn ligging aan de monding van de Westerschelde, met een bijna twee kilometer lange boulevard, maakt Vlissingen uniek. Als je wat beter kijkt, zijn er ook nog genoeg mooie, oude plekjes te vinden. Verder kun je er goed winkelen en goed uitgaan.

Aan het einde van Boulevard de Ruyter staat het standbeeld van Michiel de Ruyter met de onvermijdelijke meeuwenpoep op zijn hoofd. Daaronder vind je de kazematten, een tunnel die uitkomt op het Keizersbolwerk. Vanaf de steigers kun je mooi de loodsboten zien uit- en binnenvaren. Dit is Vlissingen in optima forma. Krijg je trek in vis, ga dan naar Visamy aan het Bellamypark, een eenvoudig restaurant waar het maar om één ding draait: verse vis.

Bekende attracties in Vlissingen zijn piratenpark en zee-aquarium Het Arsenaal, het Zeeuws Maritiem muZEEum, binnenspeeltuin Bambini (in een voormalig zwembad) en bioscoop Cinecity. Minder bekend, maar heel bijzonder is Panorama Walcheren, een oude fabriekshal met grote 360-graden-schilderijen van Walcheren. Helaas is Panorama Walcheren bezig met een verhuizing en kun je er in de zomer van 2022 niet naartoe. En bij toeval ontdekten we het museumschip Mercuur, een oud marineschip dat je kunt bezichtigen terwijl het nog wordt gerestaureerd.

Piepklein, maar wel de derde echte stad van Walcheren is Veere. Het is een wonderschoon stadje, met zijn ranke stadhuis, de kloeke Campveerse Toren (met kanonnen!) en de immense Grote Kerk. De toren is zeker het beklimmen waard. Er zijn tal van leuke boetiekjes en op de Markt kun je bij Bliek een goede Zeeuwse bolus eten. In de jachthaven kun je dure jachten bewonderen. Aan de overkant van de jachthaven kun je wandelen over en onder de bastions; leuk voor de kinderen is het trekpontje waarmee je tussen de bastions kunt overvaren.

Door herindelingen is Veere de grootste gemeente van Walcheren geworden. Bijna alle dorpen vallen eronder; het gemeentehuis staat in Domburg. Typische Walcherse dorpen zijn Aagtekerke, Grijpskerke en Koudekerke. Ze zijn leuk om doorheen te rijden, maar voor toeristen is er niet zo veel te beleven. Of je moet op zoek zijn naar geinige details, zoals het praathuis in Serooskerke, de scheve kerktoren van Meliskerke of de oude smederij in Biggekerke. Aan de rand van Biggekerke staat Brasser's Korenmolen, een ruim 300 jaar oude molen die nog echt in bedrijf is, met daarbij een grote landwinkel.

Een klein gehucht met een grappige naam is Poppendamme. Dat is een leuke plek om met kinderen naartoe te gaan, want er is een imkerij en ook restaurant/speelboerderij Hof Poppendamme. Dat laatste is een enorme aanrader. Je kunt er leuk zitten en eten terwijl de kinderen zich eindeloos vermaken. Er is zelfs een escaperoom. Een andere goede speelplek (alleen buiten, met eigen molen en skelterbaan) is de Jonge Johannes in Serooskerke. Met slecht weer kunnen de kinderen ravotten bij binnenspeeltuin Zwierelantijn in Aagtekerke. Tip voor de ouders: neem oordoppen mee, want het is een enorme kakefonie.

Bij kaasboerderij Mariekerke kun je ook van alles doen. Zo is er een maisdoolhof en een hooizolder. Ben je vooral in kaas geïnteresseerd, dan is kaasboerderij Schellach interessant. Daar kun je zien hoe de koeien machinaal gemolken worden. Een heel bijzondere attractie is Middellandse Zeetuin Uilenbroek in Buttinge. Op een plek waar je het niet verwacht, en ook bijna onherkenbaar, ligt in dit dorpje een tropisch paradijs, met exotische begroeiing en oriëntaalse bouwwerken. Helaas is de tuin maar af en toe geopend, dus check de website.

Zoutelande, Domburg, Oostkapelle en Vrouwenpolder zijn de bekendste badplaatsen op Walcheren. Domburg heeft wat dat betreft de langste geschiedenis; in 1834 waren twee deftige dames uit Middelburg de eersten die hier een 'zeebad' namen. Tegenwoordig is Domburg een toeristische hotspot, maar wel heel gezellig en er zijn mooie winkels. En twee goede ijssalons: De IJsvogel en 't Begin. Je kunt een leuk rondje lopen door het centrum en over de duinen. Zeer herkenbaar voor Domburg zijn de gebouwen op de duinen: het Badpaviljoen, villa Carmen Silva, de watertoren en de monumentale villa 't Haventje. Je hebt in Domburg ook zwemparadijs De Parel.

Dankzij het liedje van BLØF is Zoutelande tegenwoordig nog bekender dan Domburg. Beide plaatsen hebben met elkaar gemeen dat ze echt pal aan zee liggen. Zelf vinden we Domburg gezelliger; behalve één winkelstraat is er in Zoutelande niet zoveel te beleven. Oostkapelle en Vrouwenpolder zien er gezellig uit, met veel bomen en terrasjes, maar liggen wat verder van zee. 

Dan is er nog het dijkdorp Westkapelle. Dit heeft wat minder het karakter van een badplaats, maar er is wel van alles te doen. Op de dijk staan een oude tank en een kleine vuurtoren die je kunt beklimmen. Het Polderhuis is een museum over de dijk en de oorlog, met een miniatuur-vuurtorentje voor de kinderen. En dan is er de grote vuurtoren, waarvan het licht over heel Walcheren schijnt. Het is eigenlijk een omgebouwde kerktoren, leuk om te beklimmen en het uitzicht is geweldig.

De Duinkam ligt vlak bij het kleine badplaatsje Dishoek, dat eigenlijk is ontstaan als 'Koudekerke aan Zee'. De adressen zijn officieel nog steeds gelegen in Koudekerke. Dishoek is niet veel meer dan een gezellig plein direct aan de steile duinovergang met een aantal restaurants, een snackbar en ijssalon Oro. Plus een heleboel vakantiehuizen en het mooiste duinpad van Walcheren. Aan de Strandweg, dus vlak bij de Duinkam, ligt restaurant Hof aan Zee, waar je op hoog culinair niveau kunt lunchen en dineren. De afhaalmaaltijden zijn ook een aanrader: pizza's en burgers. Bij de kiosk van Hof aan Zee kun je ook uitstekende koffie en softijs (frozen yoghurt met toppings) krijgen. Iets meer richting Vlissingen ligt Kon-Tiki, ons favoriete strandpaviljoen. Bestel daar vooral de nacho's!

Je ziet: er is ontzettend veel te zien en te doen tijdens je vakantie op Walcheren. Vergeet je niet gewoon naar het strand te gaan?