De zee geeft... nou ja, de zee néémt vooral

Gepubliceerd op 9 november 2020 om 20:39

Ze zeggen wel eens dat de zee geeft én neemt. Een mooie uitdrukking om de haat-liefdeverhouding tussen mens en zee weer te geven. Zeker in Zeeland: de zee heeft veel rijkdom gegeven, maar vele levens genomen.

Ik moest eraan denken toen ik over het strand liep. Het strand bij Westduin (tussen Dishoek en Vlissingen) dat afgelopen voorjaar nog is opgespoten. Dat was nodig omdat twee stormen in februari te veel zand hadden weggeslagen. In mei werden er meters zand bovenop gespoten, de paalhoofden verdwenen helemaal onder het zand.

Eerlijk gezegd werd het strand er weliswaar veiliger, maar zeker niet leuker op. Wij zaten met Pinksteren in een strandhuisje op het opgespoten strand en dat viel wat tegen. De kinderen konden geen beestjes zoeken bij de paalhoofden, want die waren helemaal begraven. En bij eb bleef er ook geen water op het strand liggen, dus mijn favoriete strandhobby - kanaaltjes graven - was er ook niet bij.

Maar nu, een half jaar later, is zeker een meter zand alweer weggespoeld. De paaltjes steken er weer voorzichtig bovenuit. Als het om zand gaat, gééft de zee maar weinig.   

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.